Kako priti do schengenskega vizuma sami

<

Podrobna navodila, ki vam bodo povedala, katere dokumente morate pripraviti, kje jih postaviti in kaj morate pripraviti, ko prejmete schengenski vizum.

Vrste schengenskih vizumov

Obstajajo naslednje kategorije vizumov:

1. A - vizum, ki daje pravico, da se nahaja na tranzitnem ozemlju letališča.

2. B - tranzitni vizum za tranzit čez državo. Ta vrsta vizuma vam omogoča, da ostanejo v državi schengenskega območja največ 5 dni.

3. C - turistični vizum, s katerim lahko bivate v državi in ​​potujete po schengenskem območju za določeno obdobje: \ t

  • C1 - do 30 dni;
  • C2 - od 30 do 90 dni;
  • C3 - vizum za večkratni vstop z veljavnostjo do enega leta;
  • C4 je vizum za večkratni vstop, ki velja do 5 let.

4. D - nacionalni dolgoročni vizum.

Če greste na dopust v eno ali več držav schengenskega območja, potrebujete vizum kategorije C.

Število vizumov se razlikuje tudi po številu obiskov:

  • Vizumi za enkratni vstop Z njimi lahko enkrat vstopite in zapustite schengensko območje. Po tem je vizum neveljaven, tudi če njegova veljavnost ni potekla.
  • Dvojni vstopni vizumi . Z njimi lahko dvakrat vstopite in zapustite schengensko območje.
  • Večkratni vizumi . S to vrsto vizuma lahko vstopite in zapustite schengensko območje čim dlje v času trajanja vizuma. Praviloma so ti vizumi omejeni na dneve bivanja, ki omogočajo bivanje v schengenskem območju največ 90 dni od 180 dni.

Katera država zaprosi za vizum

Vizum je treba pridobiti na konzulatu države, v kateri potujete, ali v kateri boste preživeli največje število potovalnih dni. Če nameravate obiskati več držav in ostati v vsaki od njih enako število dni, morate zaprositi za vizum države, v katero boste prvi vstopili.

O pravilu o prvem vstopu je veliko polemik, kar pomeni, da morate najprej vstopiti v državo, ki vam je izdala vizum. To ni povsem res. Tehnično lahko dobite vizum iz ene schengenske države in vstopite v drugo. Vendar pa bodite pripravljeni na vprašanja carinskega uradnika, ki bo zagotovo želel vedeti o razlogih za tako zapleteno pot. Če lahko pojasnite in dokažete, da boste večino potovanja preživeli v državi, katere vizum je v potnem listu, ne bo nobenih težav.

Ne glede na to, v katero državo prvič vnesete. Pomembno je, kje boste preživeli več časa. Če ne pridete v to državo, potem pridobitev novega schengenskega vizuma kasneje morda ne bo lahko.

Kateri dokumenti bodo potrebni za odrasle

Prijavite se za vizum lahko ne prej kot 90 dni pred potovanjem.

Seznam zahtevanih dokumentov se nekoliko razlikuje glede na državo, v katero se odpravljate. Zato pred predajo ne pozabite prebrati natančnega seznama na spletni strani ustreznega konzulata. Vsekakor boste potrebovali naslednje dokumente:

Vloga za vizum

Obrazec za prijavo ali njegov elektronski obrazec je treba prevzeti neposredno na spletni strani konzulata države, kamor boste šli. Najdete lahko tudi primer ali navodila za izpolnjevanje vloge. Izpolnite in natisnite vse strani aplikacije, vključno s kodo, in jo podpišite.

Državni potni list

Potrebovali boste tudi kopije vseh strani z osebnimi podatki, oznakami in žigi ter stran 14 z ali brez oznak. Seveda to ne velja za otroke, mlajše od 14 let.

Potni list in kopija strani z osebnimi podatki

Potni list mora biti veljaven vsaj tri mesece po zadnjem predvidenem datumu odhoda iz schengenskega območja, vsebovati mora vsaj dve prazni strani in ne sme biti starejši od desetih let. Priporočljivo je tudi kopiranje vseh predhodno izdanih schengenskih vizumov. Če imate še en veljaven potni list, ga morate predložiti skupaj s kopijo strani z osebnimi podatki.

Fotografija

Velikost fotografije - 3, 5 × 4, 5 cm. Narejen naj bi bil pred največ šestimi meseci in izpolnjeval standard ICAO. Zahteve za fotografijo v skladu s standardom ICAO. . Sliko lahko posnamete neposredno, ko oddate dokumente v servisnem in vizumskem centru.

Rezervacija hotela ali izvirno vabilo z informacijami o nastanitvi

V nekaterih primerih je treba rezervacijo plačati.

Dokumenti, ki potrjujejo vašo finančno sposobnost

  • Izvleček o stanju bančnega računa v zadnjih 3–6 mesecih. V bilanci stanja mora biti znesek od 40 do 70 evrov za vsak dan bivanja v tujini. Lahko pa zagotovite potovalne čeke za isti znesek.
  • Potrdilo o dohodku iz delovnega razmerja, izdano na pisemski list podjetja. Navesti mora vašo plačo za zadnjih šest mesecev, pečat in podpis vodje.
  • Za samostojne podjetnike je dokazilo o dohodku lahko potrdilo iz davka na dohodek v zadnjih šestih mesecih.
  • Upokojenci lahko iz pokojninskega sklada predložijo potrdilo o izplačilu pokojnine za šest mesecev.
  • Delavcem, ki niso zaposleni, bi bilo treba zagotoviti sponzorsko pismo, napisano tistim, ki se obvežejo, da bodo financirali prihodnje potovanje. Na to pismo morate priložiti kopijo prve strani potnega lista sponzorja, kot tudi vse finančne dokumente sponzorja v izvirniku, ki potrjujejo njegovo solventnost, na primer izpisek iz njegovega bančnega računa.

Dokumenti, ki potrjujejo vašo namero za vrnitev v državo stalnega prebivališča

  • Potrdilo o zaposlitvi ali študiju, ki navaja, da je vaše delovno mesto ali kraj študija rezerviran za vas med potovanjem. Študent mora predložiti tudi izvirnik in kopijo študentske izkaznice.
  • Posamezni podjetniki lahko priložijo potrdilo o registraciji IP.
  • Upokojenci morajo priložiti izvirnik in kopijo pokojninskega potrdila.
  • Če imate nepremičnino v Rusiji, naredite kopije potrdil o lastništvu.
  • Povratne vozovnice. Če boste potovali z avtomobilom, zagotovite točno pot potovanja in priložite pravice, podatkovni list in mednarodno avtomobilsko zavarovanje.
  • Če ste poročeni in / ali imate otroke, priložite poročila o poroki in rojstvu s kopijami.

Sporazum o obdelavi osebnih podatkov

To mora biti pravilno izvedeno in podpisano.

Zavarovanje najmanj 30.000 EUR na osebo

Velja za celotno potovanje. Enostavno je dostopati do spleta.

Kateri dokumenti bodo potrebni za mladoletnike

Če potujete z mladoletnikom, boste potrebovali tudi:

Kopija rojstnega lista

Če otrok potuje z dvema staršema, potrebujete le kopijo otrokovega rojstnega lista. Vendar lahko konzulati nekaterih držav zahtevajo izvirni rojstni list ali njegov notarski izvod.

Soglasje staršev ali skrbnikov

Privolitev vsakega starša ali zakonitega skrbnika mora biti podpisana z notarskim podpisom, če mladoletnik zapusti ne spremlja oba starša / skrbnika. Če otroka spremlja le eden od staršev / skrbnikov, je potrebno soglasje drugega starša / skrbnika.

Če ima starša izključne starševske pravice, morate za drugega starša predložiti mrliški list ali sodni nalog o odvzemu starševske pravice.

Kopija schengenskega vizuma

Če spremljevalni starši že imajo schengenski vizum, boste potrebovali kopijo, kot tudi dokazilo o skupnih potovanjih, kot so rezervacije vozovnic in hotel.

Kdaj plačati pristojbine in kakšna je njihova velikost

Konzularna taksa (konzularna taksa) je 35 evrov, če pa potrebujete vizum nujno, potem 70 evrov. Upoštevajte, da boste plačali v rubljih po trenutni ceni. Nekatere skupine državljanov so oproščene plačila pristojbine Skupno priporočilo o uporabi Sporazuma med Rusko federacijo in Evropsko skupnostjo o poenostavitvi izdajanja vizumov za državljane Ruske federacije in Evropske unije z dne 25. maja 2006, na primer otroci, mlajši od 6 let, invalidi vseh skupin in njihova spremljevalca tudi člani družin državljanov Ruske federacije, ki zakonito prebivajo v državah schengenskega območja.

Stroški storitev (plačilo storitev vizumskega centra) bodo stali približno 20 evrov. Poleg tega lahko ponudite dodatno storitev kurirske dostave dokončanih dokumentov.

Konzularnih in servisnih taks ni treba plačati vnaprej. To se naredi pri predložitvi dokumentov.

Kje se prijaviti

Za vizum se lahko prijavite v centrih za vloge za izdajo vizuma in v nekaterih veleposlaništvih. Če veleposlaništvo države, ki jo nameravate obiskati, sprejme lastne dokumente za vizum, najverjetneje to storijo z imenovanjem. Servisni in vizumski centri običajno delujejo brez imenovanja. Na spletni strani veleposlaništva boste našli tudi točne informacije o tem, kje in kdaj naj vaš paket dokumentov nosite.

Vizumski centri niso potovalne agencije, temveč organizacije, ki sodelujejo pri sprejemanju in izdaji vizumskih dokumentov neposredno z dovoljenjem veleposlaništva. Od vas jemljejo dokumente, jih pošiljajo v veleposlaništvo, nato jih odnesejo od tam in vam jih dajo.

Odločitev o izdaji vizuma se sprejme na veleposlaništvu in ni odvisna od vizumskega središča.

Pri predložitvi dokumentov v centru za vloge za vizume boste morda pozvani, da ne uporabljate telefona (vsaj ne govorite o tem v čakalnici). Ko prideš na vrsto, bodo preverjeni vaši dokumenti, postavljena bodo vprašanja in pojasnjena bodo vaša vprašanja. Vnaprej preberite, kako je plačilo sprejeto v tem vizumskem centru ali veleposlaništvu. Brezgotovinska plačila niso povsod mogoča, na nekaterih mestih pa ni bankomatov. Če potrebujete denar, jih pripravite vnaprej.

Po plačilu boste vzeli dokumente in prstne odtise. Od septembra 2015 je obvezen postopek za osebe, starejše od 12 let, ki potekajo vsakih 5 let. Če imate na roki omet, se prstni odtisi odstranijo le s prsti, ki jih lahko dobite. Preostale odtise je treba odstraniti ob prejemu naslednjega vizuma.

Lahko dobite vizum na spletu. Nato vam ne bo treba iti v vizumski center, vendar boste morali plačati za storitve storitve in za dostavo vizuma v hišo.

Kdaj se izvede dodatni intervju?

Dodatni razgovor se izvede v primerih, ko obstaja dvom, da se boste vrnili, ali kadar je treba nekatere informacije v vaših dokumentih pojasniti. Praviloma vas v takih primerih kontaktira konzularni uradnik po telefonu. Vendar pa to običajno poteka brez intervjujev.

Koliko jih obravnava prošnjo za izdajo vizuma

Vloge državljanov Ruske federacije za schengenski vizum se obravnavajo v 10 koledarskih dneh od datuma prejema dokumentov na veleposlaništvu. Rok za obravnavo nujnih prošenj je 3 delovne dni.

Ko prejmete dokumente, boste prejeli številko, ki vam bo omogočila sledenje statusu vaše prijave na spletni strani servisnega centra ali konzulata. Na žalost je nemogoče ugotoviti, kakšna odločitev je bila sprejeta glede vaše pritožbe. Vidite lahko le, kje so vaši dokumenti.

Včasih servisni centri pošiljajo SMS obvestila, da so dokumenti pripravljeni in jih je mogoče zbrati. Toda, kot kaže praksa, je ta storitev zelo nezanesljiva, zato je bolje, da sami spremljate stanje dokumentov.

<

Priljubljene Objave